کرمانشاه و لرستان رقیبانِ نهاوند در تولید گشنیز
رضا مهدوی تبار: با توجه به شرایط جغرافیایی و منابع آبی فراوان در شهرستان نهاوند، این منطقه به عنوان قطب اصلی تولیدات باغی و زراعی کشور به شمار می آید که ازجمله تولیدات زراعی این شهرستان، تولید گیاهان دارویی با محوریت گشنیز است که نهاوند را به قطب اصلی گشنیز در ایران با رتبه ی نخست تولید معرفی نموده است.
گشنیز حاوی ۸۰ درصد ماده لینالول است که پایه عطرسازی وداروسازی درجهان به شمار می رود و باتوجه به ارز آوری بالای این محصول برای کشور، ایجاد اشتغال پایدار در منطقه، حفظ کشت و فرآوری این محصول گران بها به عنوان یکی از محرک های توسعه برای شهرستان حائز اهمیت است که خوشبختانه با ورود سرمایه گذار بخش خصوصی در نهاوند واحد فرآوری گیاه گشنیز در شهرستان احداث و در آستانه ی بهره برداری است که به عنوان گام اصلی در جلوگیری از خام فروشی تلقی میگردد ، کشت این محصولی زراعی با ویژگی های چون کم آب بر بودن و دوبار کشت در سال توانسته نظر کشاورزان را درتولید این محصول جلب نماید.
در این میان، کشت گشنیز در سایر استانهای کشور از جمله استان کرمانشاه و لرستان منجرشده تا این استان ها به عنوان رقیبان اصلی خواستگاه اصلی گشنیز یعنی نهاوند در تولید این گیاه دارویی به حساب بیایند، و این یعنی مسؤلین شهرستان نهاوند باید نسبت به گذشته افزایش سرانه ی کشت تولید گشنیز و فرآوری آن را مورد توجه قرار دهند تا نهاوند همچنان رتبه ی نخست تولید این کالا را حفظ کرده و در کنار تولیدات سایر استانها به عنوان پایلوت فرآوری گیاهان دارویی به ویژه گشنیز در ایران و جهان معرفی گردد.
از جمله اقدامات زیرساختی حفظ رتبه ی نخست تولید گشنیز ؛ بهره گیری از ظرفیت های دانش بنیان گیاهان دارویی به ویژه گشنیز است که باتوجه به این مهم، برند سازی این گیاه به عنوان زردانه و احداث پژوهشکده ی گشنیز در دانشگاه نهاوند (مجتمع آموزش عالی فاطمیه) چندسالی است که روی کاغذ مانده و معتل تصمیم واحد مسولین شهرستان با محوریت فرمانداری در هماهنگی دستگاه های اجرایی شهرستان از جمله؛ جهادکشاورزی، میراث فرهنگی، دانشگاه نهاوند، صمت، بخشداری ها و شهرداری های شهرستان و دیگر سازمان های مربوطه است تا از خام فروشی محصول استراتژیک گشنیز جلوگیری و اشتغال مستقیم و غیرمستقیم پایدار گیاهان دارویی در شهرستان تضمین گردد.
نام گذاری بوستان ، میدان و یا بلواری به نام گشنیز توسط شهرداری نهاوند، احداث پژوهشکده ی گشنیز ، برندسازی محصول، برگزاری جشنواره ی تولید دائمی گیاهان دارویی با محوریت گشنیز هر ساله(بامعرفی سوغات و غذاهای سنتی نهاوند به ویژه سوغات مرتبط با گشنیز از جمله؛ عسلِ گشنیز ، نقلِ گشنیزی و سوپ گشنیز و…) ، استفاده از تبلیغات سراسری و دعوت از مستند سازان و فعالین رسانه ای کشور از جمله اقدامات فرهنگی و زیر بنایی است تا علاوه بر حفظ تولید گشنیز و ایجاد اشتغال در تولیدات پیرامونی این محصول شاهد رونق گردشگری در باغشهرِ نهاوند به عنوان شهر سرابهای خروشان باشیم.